Verschil haagbeuk en beuk

Verschil tussen haagbeuk en beukenhaag

Haagbeuk carpinus betulus prijsOverweeg je een haag aan te planten, dan heb je naast beukenhagen ook keuze uit haagbeuk (Carpinus betulus). Haagbeuk (Carpinus betulus) en Beuk (Fagus sylvatica) worden heel dikwijls verwisseld. Tijdens de zomer is het verschil minder merkbaar, maar tijdens de winter en lente hebben ze elk andere eigenschappen.

Carpinus betulus, Bladverliezende haagbeuk
Haagbeuk kopen - Verschil haagbeuk en beukenhaag

In de lente heeft haagbeuk vrij snel een frisgroen blad en in de herfst verkleurt het blad mooi goudgeel. Carpinus heeft een dubbel gezaagde bladrand en een spitse bladtop en bestaat enkel in een groene kleur. Dus als je een rode haag gezien hebt behoort deze toe aan het geslacht Fagus (beukenfamilie). Haagbeuk is ook geschikt als onderbeplanting in bossen en parken en wordt, buiten voor het maken van hagen, ook gebruikt voor het vormen van bogen, blokken en andere figuren. Ideaal voor een artistieke tuin!

Een groot voordeel van haagbeuk is het gemak waarmee de plant zich na de snoei herstelt. Kenmerkend bij haagbeuk is dat vooral in vorm gehouden planten in de winter een gedeelte van hun verdorde blad vasthouden. Carpinus hoeft dus niet volledig zijn blad te verliezen tijdens de winter. Het afgevallen blad van de haagbeuk verteert snel en staat bekend als een voortreffelijke bodemverbeteraar.

Fagus sylvatica: Bladhoudende groene beukenhaag

Groene beuk kopen - Verschil groene en rode beuk

Groene beuk heeft als voordeel dat het zijn bladeren behoud gedurende de winter. Deze verdorren wel, maar blijven aan de plant totdat de nieuwe bladeren klaar zijn om zich te vormen. Dit zorgt ervoor dat de fagus sylvatica zeer geschikt is als haagplant omdat deze de privacy het hele jaar door garandeert.  De groene beuk heeft een gegolfde bladrand en heeft een minder felgroene kleur dan de carpinus betulus. Fagus sylvatica groeit ook rustiger dan de Carpinus.

Fagus sylvatica Atropunicea: Bladhoudende rode beuk

Rode beuk kopen - Verschil beuk en haagbeuk

Het voordeel van rode beuk is, net als bij groene beuk, dat deze zijn bladeren tijdens de wintermaanden behoud. Zo ben je steeds afgeschermd van mogelijke pottenkijkers! De bladeren blijven aan de plant hangen totdat de nieuwe klaar zitten om te schieten. Rode beuk heeft een mooie donkerrode kleur dat varieert naarmate het seizoen. Net als bij de fagus sylvatica groeit deze haag trager dan de carpinus betulus. Als tegenprestatie is ze dan wel makkelijker in vorm te houden. De fagus sylvatica “Atropunicea” past zeer mooi in een strakke en chique tuin. Zeer mooi om je tuin in vakken op te delen.

Beukenhaag prijs per plant of per lopende meter haag

Prijs beukenhaag ? Vraag hier je offerte